Beethovens 9.

Beethovens 9. symfoni | Billetter via TicketCo >

[row]
[span8]Maleri av Ludwig van Beethoven

Symfoni nr. 9 i d-moll, op. 125 er den siste symfonien Ludwig van Beethoven skrev. Den ble fullført i 1824, og regnes for å være et verk med romantisk preg; et forbilde og eksempel for videre romantisk komponering. Verket er særs kjent og er et av Beethovens største mesterverk.

Beethovens niende symfoni ble urframført 7. mai 1824 i Kärntnertortheater i Wien, sammen med ouverturen Die Weihe des Hauses og de tre første delene av messen Missa Solemnis. De ble alle dirigert av Beethoven selv, til tross for at han på dette tidspunktet var døv. Urfremførelsen var Beethovens første sceneopptreden på 12 år, derfor var salen fullstendig fullpakket.

Fremføringen ble en stor suksess, og publikum responderte sterkt, både under framføringen etter konserten. Påstandene om når jubelen i salen tok av avhenger av ulike fortellinger. Når det skjedde er dermed usikkert. Siden den døve Beethoven lå noen takter etter orkesteret på slutten av stykket, gikk Caroline Unger bort til Beethoven og snudde ham mot publikum slik at han skulle se salens begeistring, rop og applaus. Ifølge tilstedeværende «tok publikum i mot den musikalske helten med den ytterste respekt og sympati, lyttet til hans vidunderlige, gigantiske skaperverk med den aller mest skjerpede oppmerksomhet og brøt ut i en jublende applaus, ofte under satsene, og gjentatte ganger etter dem». Hele publikumet tok i mot ham med stående applaus og trampeklapp fem ganger, viftet med lommetørklær i luften, løftet hender og hatter slik at Beethoven, som ikke kunne høre, kunne se ovasjonene.

Deler av Friedrich Schillers dikt Ode an die Freude («Ode til gleden») blir sunget av solister og et kor i siste sats. Med stor patos beskriver oden et samfunnsideal der alle mennesker har like rettigheter og lever sammen i glede og vennskap. Diktet er blant annet gjendiktet til norsk av André Bjerke, utgitt i hans Fremmede toner (1947), og av Terje Nordby, innspilt på Tramteatrets plate Pelle Parafins Bøljeband (1984). Diktet er antatt av Europarådet og Den europeiske union (EU) som europeisk hymne med navnet «Europahymnen».

Kilde: Wikipedia

Les også om «Ode til gleden» >[/span8]

[span4]

Vang kirke
Søndag 19. mars kl. 18.00
Ludwig van Beethoven:
Symfoni nr. 9 i d-moll, op. 125

Dirigent: Dag Nilssen
Solister:
Elisabeth Teige,
sopran
Anna Sundstrøm Otervik, mezzosopran
Henrik Engelsviken, tenor
Yngve Søberg, bassbaryton

Collegium Vocale
Hamar domkor

Billetter via TicketCo >

Følg oss på Facebook!

[/span4]

[/row]